9e Henny Holt Wisselbokaal


Zaterdag 13 mei, de kleintjes tegen de groten

Eindelijk is het dan weer zo ver, de opening van ons visseizoen traditiegetrouw met de wedstrijd om de Henny Holt wisselbokaal. Vorig jaar waren de vangsten erg verschillend, zo had de winnares meer gewicht aan vis dan de rest van de deelnemers bij elkaar. We hebben besloten ook dit jaar weer naar het Damsterdiep te gaan ter hoogte van Dijkshorn, hier kun je lekker rustig zitten, is er plek voor iedereen en kun je doorgaans wel een aardig visje vangen.

Om zes uur in de ochtend zitten we met ons negenen rond de tafel en worden de laatste afspraken gemaakt. De koffiekopjes worden even opgeruimd en we kunnen vertrekken naar de waterkant. De meesten hebben al een plekje in gedachten maar dat kan wel eens een probleem zijn wanneer een ander dat zelfde plekje ambieert en net iets eerder bij het water arriveert, jammer dan, even een andere plek zoeken. Tegen half zeven zitten we allemaal te vissen en worden al snel de eerste vissen gevangen en in het leefnet gedrapeerd. Rechts van mij zit Peter Jan, die kan ik mooi een beetje in de gaten houden wat vangsten betreft. Aan de linkerkant zit Janny, zij zit met de method te vissen, daar hoef ik dus weinig aandacht aan te besteden aangezien ik zelf voor de vaste stok heb gekozen.
Die vaste stok, een verkeerde keuze? Binnen het uur is er reuring in het water aan mijn linkerzijde en zie ik Janny een prachtige brasem landen (1.897 gram). Daar een paar van en je bent het "vrouwtje". Helaas bleef het voor Janny bij deze ene brasem.
Nadat een aantal mensen zijn wezen buurten blijkt mij dat de vangsten niet overweldigend zijn, Eddy heeft drie mooie brasems en de rest moet het vooral doen met wat kleinere vis.

Wat het weer betreft, op wat gesputter na blijft het zo goed als droog. De voorspellingen geven wel aan dat er na het middaguur wel een paar dikke buien zijn te verwachten. Maar om kwart over twaalf, einde wedstrijd is het nog steeds droog. We gaan bij de deelnemers langs om te kijken en vooral te wegen wat er is gevangen. Janny als eerste, 1 dikke brasem 1.897 gram. Dan Eddy, zelf is Eddy niet tevreden maar er zitten toch een paar hele fraaie brasems in het weegnet, om jaloers op te zijn, 5.988 gram. Op het hoekje van de begroeiing zit Henk, wanneer Sytze in zijn enthousiasme de onderwal wil betreden gaat die via het achterwerk en brengt een in de wal staande paal hem nog net op tijd tot stilstand. Het tweede jaar achtereen dat het hem bijna lukt een duik te nemen. Het leefnet van Henk bevat een behoorlijke hoeveelheid vis goed voor 4.335 gram.

Dan ben ikzelf aan de beurt, allemaal kleintjes (schepnet is droog gebleven) 2.285 gram. Peter Jan zijn vangsten, zitten een paar wat dikkeren vissen tussen, 2.314 gram. Sytze, naast een leuke platter wat kleine vis, 2.279 gram (maar goed dat we een grammenweger hebben). Bij Ludolf blijft de weger staan op 1.061 gram.
We stappen in de auto en rijden naar het begin van het parcours, hier zitten Klaas en Henny. Eerst is de vangst van Henny aan de beurt, veel vissen en een gewicht van 6.150 gram. Klaas Joldersma brengt in totaal 2.832 gram in het weegnet. De vangsten zijn minder extreem dan het voorgaande jaar maar gelukkig hebben we allemaal ons visje weten te vangen. Dit jaar wonnen de kleintjes van de groten.

Henny proficiat met de overwinning.

Het ontbreken van afbeeldingen van uw redacteur heb ik getracht te compenseren, maar Ún vissen Ún een foto van jezelf schieten blijkt geen goede combinatie, wellicht een volgende keer beter.

 

Tijdens de wedstrijd bleef het grotendeels droog, bij het wegen kwam er al wat meer water na beneden. Wanneer ik na afloop thuis ben breekt de hemel open en valt er toch een partij water naar beneden, we zullen maar stellen "geluk is met de dommen".
 

De uitslag:

  Naam Vangst in grammen  
1 Henny Holt 6.150  
2 Eddy Kamminga 5.988
3 Henk Lubbers 4.335
4 Klaas Joldersma 2.832
5 Peter Jan Mulder 2.314
6 Sjoerd de Jong 2.285  
7 Sytze de Jong 2.279  
8 Janny Fischer 1.897  
9 Ludolf Wierenga 1.061  
Top