Uitgaansdag 2018
 
Middenmeer, de Kanaalweg.

En toen waren er nog zeven. Vijf uur in de ochtend, de fietsenstalling bij 't Holt, daar staan we dan.

 

Door ziekte, feesten en vakantie waren we met maar zeven man om ook dit jaar weer richting de West Frieschevaart in Middenmeer af te reizen. Wat later in het seizoen dan andere jaren, dit mede door de adviezen die we het voorgaande jaar hebben gekregen van een plaatselijke visser.

 

De verwachtingen waren dan ook groots, er zou (nog) meer vis zitten en de aanwezige vis zou ook groter zijn.

 

Door de afzeggingen kon ik lekker relaxed meevaren in de bolide van mijn zoon. De auto tot het dak geladen met attributen die we heden ten dage menen nodig te zijn om vis te vangen.

 

Zoals afgesproken hebben we weer een korte pauze op de Afsluitdijk, hier belooft de wind maar weinig goeds, je werd bij tijden gewoon weggeblazen. Nu leert de ervaring dat we aan de West Frieschevaart vaak in de luwte zitten en de wind daar vaak meevalt. Laten we dat maar hopen. Het weer is de laatste dagen omgeslagen, zo waren er vrijdag in de kop van Noord Holland diverse buien en waren er op meerdere plekken takken uit bomen gewaaid. Zou dit van invloed zijn op de vangsten?

 

Snel de auto weer in en verder, het laatste stukje. Als we dan de Kanaalweg opdraaien lijkt het wel of we qua wind in een andere wereld terecht zijn gekomen, het water is vrijwel rimpelloos, en er is een hoop vis actief leert een eerste deskundige blik. Wel is het raar dat er alleen maar kleinere vis te zien is en niet zoals gebruikelijk ook de brede ruggen van brasems. Waarschijnlijk zitten die allemaal diep en zijn druk aan het azen zodat wij het druk zullen krijgen en tussentijds maar even een extra weegmoment in moeten lassen.

 

Als we allemaal een plekje hebben gevonden gaat het gebeuren, eerst even wat voer en aas op de plek brengen, laat ze maar komen. Nu ze hoeven niet te komen, ze zijn er al, alleen van een formaat waarvoor ik niet om vier uur in de ochtend mijn nest uit kom. Ik denk dat tijdens de hele dag mijn dobber 90% van de tijd in beweging was, dan kun je er voor kiezen op de kleine vis te gaan vissen, maar dat is niet mijn soort. Anders bij Henny, die er voor kiest deze vissen te vangen, 232 vissen in totaal, gemiddeld 50 gram. Nee, ik kies er voor een dikke pier op de haak te doen en te wachten op de dikke platten.

 

Gelukkig zit Sytze naast mij en weet hij een van die spaarzame momenten vast te leggen op de gevoelige plaat.

 

Tegen half twaalf gaan Sytze en ik even shoppen, we gaan naar "Jan Patat" om wat kroketten en frikadellen te scoren, de inwendige mens moet ten slotte ook verzorgd worden.

 

Nadat de snacks zijn verorbert besluiten we tot half drie door te vissen. Ook nu zijn de kleine vissen het die de dobber doen bewegen en wordt er slechts zelden een dikkere vis gevangen, dat extra weegmoment kan achterwege blijven. Als we dan zijn uitgevist, gaan we wegen, hier en daar zijn er mooie aantallen gevangen, slechts een enkeling heeft een brasem van formaat in het net, gemiddeld hebben we 7,5 kilo vis gevangen.

 

Bij het napraten is de trend dat we volgend jaar maar weer begin september deze kant op moeten, want we komen terug, we willen het leren.

 

Vissen vangen is één, vissen eten is twee, op de terugweg gaan we even bij de viskraam aan de voet van de Afsluitdijk langs om ons tegoed te doen aan een haring en/of een portie kibbeling, het smaakte weer heerlijk.

 

Henny wist deze dag zowel in aantal als gewicht het meeste te vangen, 232 vissen en een totaal gewicht van 11.376 gram, proficiat.

 

 

 

 

Als alles dan achter de rug is dan is het weer de boel opruimen, schoonmaken en "Wie weet van vissen moet ook weten van netten drogen".

 

Oh ja, zet maar vast in je agenda, begin september 2019 gaan we het weer proberen.

 

 

De uitslag:

  Naam Vangst in grammen          
1 Henny Holt 11.376          
2 Sjoerd de Jong 10.584          
3 Thijs Wiersma 7.905          
4 Jaap Ebbens 6.986          
5 Klaas Kort 6.818          
6 Peter Jan Mulder 5.712          
7 Sytze de Jong 3.757          

Top