Uitgaansdag 2019
 
Middenmeer, een lekker dagje uit

Vijf uur in de ochtend staan we met ons negenen bij 't Holt. Helaas is Jaap door ziekte geveld, beterschap.

 

Als alle vis gerief is ingepakt in de aanwezige voertuigen reizen we af naar de kop van Noord Holland, Middenmeer om precies te zijn, Peter Jan gaat voorop met een auto vol deelnemers en een aanhanger met de hengels van meer dan de helft van de deelnemers. Op de Afsluitdijk stoppen we zoals gewoonlijk even, kopje koffie een broodje en voor een aantal even de druk van de blaas halen.

 

Van hier is het nog maar even voordat we op de plaats van bestemming zijn. Op de plaats van bestemming blijkt de weg deels opgebroken, liggen er nog meer bootjes dan de voorgaande jaren en blijken een aantal woningen te zijn vervangen door nieuwbouw. Hier kan het dus wel, in een jaar tijd het oude slopen en er nieuwbouw voor in de plaats zetten, wellicht iets voor de NCG om eens contact op te nemen hoe ze dat zo regelen.

 

Als we allemaal een plekje hebben gevonden kan het vissen beginnen, zelf heb ik besloten met de feeder te gaan, niet de beste keuze zal later blijken.

Sytze zit rechts van mij en daarnaast Klaas Joldersma, Altijd gezellig en als je dan zelf niets vangt is er altijd wel een van de buren die je de les weet te lezen. Klaas Joldersma weet binnen de kortste keren een mooie voorn te vangen gevolgd door een prachtige brasem. Sytze heeft even wat meer tijd nodig maar vangt dan ook een beul van een brasem. En ik, ja dat duurt nog even, hoop blijf ik houden.

 

Peter Jan en zijn zoon Youri zitten iets verder aan mijn linkerzijde, Peter Jan is druk met zijn eigen gerief en helpt ook zijn zoon bij het gereed maken van het vistuig. Hierbij vergeet hij de eikenboom die achter hem staat en bij zijn eerste worp gaat dan ook bijna de hele boom mee de West Friesche Vaart in. Met wat hulp wordt de boom ontdaan van het contact met de feeder.

 

Henny aan mijn linkerzijde weet als altijd in alle rust zijn visjes en vissen te vangen, leuk om te zien wat voor handelingen en woorden het vangen van een brasem bij hem naar boven brengt. Henny is altijd blij met een brasem en vooral het slijm dat deze vissen bij zich dragen.

 

Thijs die helemaal aan het einde rechts zit, heeft inmiddels een dikke vis aan de vaste stok. Het elastiek komt flink uit de hengel, helaas weet de vis ditmaal te winnen met een breuk van het elastiek tot gevolg.

 

Kwart over tien weet ik mijn eerste en enige vis te vangen, wel een dikke brasem maar helaas blijft het voor vandaag bij mij bij 4 aanbeten en 1 vis. Tijd om af te reizen naar Jan Patat, 10 kroketten en 10 frikadellen graag. Als we terug zijn bij het water is er niet veel nodig om iedereen bijeen te krijgen. Even wat in de maag, even de ervaringen uitwisselen en dan gaan we weer verder, we vissen nog tot twee uur, de meesten weten nog wel wat vis te vangen, behalve, inderdaad.

 

Peter Jan heeft inmiddels ervaring met een eikenboom aan de lijn, die let wel op zou je zo denken, wanneer hij met een sierlijke zwaai zijn feeder weer aan de overkant wil deponeren is hij echter de lantaarnpaal achter zich vergeten, de korf draait een aantal keren om de paal en Peter Jan heeft even weer ons aller aandacht.

 

Als het dan twee uur is en we de vangsten gaan wegen vallen de volgende dingen op:

 

- Henny Holt heeft weer het hoogste gewicht al is het wel 21 gram minder dat het voorgaande jaar

 

- Klaas Joldersma en Sytze die naast elkaar zitten weten beide ruim 9 kilo vis te vangen waarbij Klaas Joldersma spekkoper is met een verschil van 79 gram

 

- Ik zit naast hen en weet maar 1 vis te vangen

 

- Gemiddeld vangen we ruim 6.200 gram al is het niet eerlijk verdeeld

 

De uitslag:

 

  Naam Vangst in grammen          
1 Henny Holt 11.355          
2 Klaas Joldersma 9.462          
3 Sytze de Jong 9.388          
4 Thijs Wiersma 6.986          
5 Peter Jan Mulder 5.467          
6 Klaas Kort 4.567          
7 Ludolf Wierenga 3.757          
8 Sjoerd de Jong 2.590          
9 Youri Mulder 1.484          

Vijf uur in de ochtend

Afsluitdijk

Klaas Kort

Ludolf en Henny

Peter Jan

Sytze en Klaas Joldersma

Youri Mulder

Inpakken


Top