Uitgaansdag 2021
 
Middenmeer, het kon en mocht weer,

Na een periode waarin het vissen door de pandemie niet mogelijk was in de kop van Noord-Holland mochten we dan eindelijk weer de dijk over en naar ons geliefde plekje aan de rand van Middenmeer. Elf personen hadden zich aangemeld om het avontuur aan te gaan en na lange tijd weer eens te proberen de mooie vissen uit de West Friesche Vaart aan land te brengen.

Een aantal dagen van te voren ben je dan al bezig met de voorbereidingen. Voldoende aas en voer in huis om voor drie man het vissen mogelijk te maken, broodjes voor elf man om tussen de middag te nuttigen in combinatie met een kroket en een frikadel, sauzen en vooral de mosterd niet vergeten voor bij de kroket. Nee, niets ontging mij, zelfs een vuilniszak voor het afval werd niet vergeten.

 

Zaterdagochtend, tegen kwart voor vijf zijn we dan aanwezig bij de JBC in Ten Post. Het weer is redelijk en we hebben er allemaal zin in. Ruben is voor het eerst dit jaar ook mee, hij is de weken voorafgaand aan dit spektakel druk aan het oefenen geweest met de winkle picker en de vaste stok. Kwart voor vijf, we stappen in de auto en vertrekken richting de afsluitdijk, Ludolf, momenteel woonachtig in Hoogezand, komt ons achterop en zal aansluiten bij de groep op de A7.

 

Bij Groningen bedenk ik mij dat ik Ludolf bij vertrek even zou bellen, vergeten dus. Korte stop bij Ruischerbrug en snel even bellen, Ludolf was al vertrokken, hoe kun je nu vergeten om even te bellen bij vertrek.

 

In de buurt van Heerenveen zie ik een auto achterop komen met die onmiskenbare lampen van mijn oud buurman, hij passeert, een kort signaal met de koplampen en Ludolf voegt in bij de groep. Onderweg zit ik mij te verheugen op het vissen, heb ik de goeie top in de hangel zitten, ja gisteravond nog gewisseld en het blauwe elastiek zit er in. Even na Sneek bedenk ik mij dan dat ik wel erg veel ruimte in de auto heb voor mijn rechterarm waar normaal het foedraal met de hengels ligt, het zal toch niet hè, bij Bolsward de weg af, kijken, conclusie, hengels staan nog thuis. Sytze bellen dat ik weer naar Ten Post ga om deze op te halen. In de auto muziek van Supertramp "Take the long way home", uit, dan maar een CD aan, de Rolling Stones met "You can't always get what you want", Oen dat ik ben, nu zal ik eerst om een uur of negen in Middenmeer zijn, het is niet anders.

 

 

Na deze reis kom ik tegen negenen aan in Middenmeer, ze hebben allemaal een mooi plekje gevonden en mijn kleinzoon verwelkomt mij wel erg enthousiast, hij blijkt inmiddels de nodige vis te hebben gevangen waaronder een tweetal echt dikke brasems.

 

Ludolf helpt mij even de spullen naar het water te brengen en zo kan ook ik eindelijk gaan vissen, nou ja, aan de waterkant zitten. Om mij heen wordt regelmatig een visje gevangen maar bij mij blijft het stil.

 

 

Tegen twaalf uur gaan Sytze en Ruben naar de plaatselijk vetschuur om kroketten en frikadellen te halen voor iedereen, even een korte pauze, de magen wat vullen en even bijpraten over de vangsten tot nu toe. Hier en daar zijn een paar mooie brasems gevangen maar het meerendeel van de vangsten bestaat uit kleinere vis waaronder mooie blankvoorns.

 

Na de pauze weet ook ik gelukkig nog wat visjes te vangen al is het niet veel. Ludolf naast mij, verspeeld op het laatst nog een mooie dikke brasem, een vis die Henny nog wel weet te vangen.

 

Tegen half drie is het dan zover, de vangsten worden gewogen, Ruben is erg benieuwd naar zijn vangst maar we beginnen bij Ludolf. Iedereen loopt mee en is benieuwd.

 

Bij Ruben aangekomen blijft de weger staan op 6.468 gram vis, hij is dol blij. Een later is Henny aan de beurt en ja hoor, zijn vangst 6.468 gram vis.

 

Als we dan bij Eddy aankomen wordt het spannend, Eddy heeft een paar mooie brasems gevangen maar na de pauze slechts een klein voorntje. Dat voorntje was genoeg, 6.487 gram vis, 19 gram meer dan Ruben en Henny.

 

In totaal vangen we ruim 35 kilo, dat is gemiddeld goed 3 kilo.

 

 

 

De uitslag:

 

  Naam Vangst in grammen          
1 Eddy Kamminga 6.487          
2 Ruben de Jong 6.468          
3 Henny Holt 6.468          
4 Peter Jan Mulder 3.477          
5 Ludolf Wierenga 3.359          
6 Corena Draaisma 2.186          
7 Annette Draaisma 2.148          
8 Jaap Ebbens 1.856          
9 Klaas Kort 1.780          
10 Sjoerd de Jong 1.309          
11 Sytze de Jong Trotse vader          

Vijf uur in de ochtend

De vangsten worden gewogen

Hoeveel zal dat zijn pa?

Wat een vangst

Helemaal zelf gevangen

Wat heeft Eddy, heeft hij meer?

Eevn een korte pauze

Lekker broodje kroket

Nog zo'n monster

Waren dit nu die speciale maden?

Op weg naar huis


Top